måndag 10 september 2012

Vad ska ske med gamla vattentornet?

Gamla vattentornet i Ronneby är nu åter aktuellt för försäljning. Det är en vacker och ståtlig byggnad, som nu i 110 år har varit en symbol och ett landmärke för Ronneby. Men, den kan vara så mycket mer än bara en symbol och ett landmärke. Det är en klenod, som vi bör ta väl hand om, och en resurs som vi bör ta tillvara på ett sådant sätt att den kommer såväl företag och organisationer som allmänheten till nytta. Vår idé och vårt förslag är att Ronneby Samhällsförening köper gamla vattentornet för en rimlig summa och tar ansvar för att tornet kommer till optimal
nytta för företag, organisationer och allmänhet, samt ser till att vattentornet och Pepparbacken blir de trivsamma besöksmål och de attraktioner de kan vara. Genomförandet av projektet föreslås ske i nära samarbete och samklang med företag, organisationer, allmänhet och berörda myndigheter, och då inte minst med boende inom gamla vattentornets närområde. Information om vad Kommunen beslutat om gamla vattentornet och dess omgivning finns i Kommunens Planbeskrivning och Genomförandebeskrivning.

Några förslag på vad som skulle kunna inrymmas i det gamla vattentornet:
- Allehanda utställningar av intresse för kommunen och dess utveckling.
- Ett enkelt matkafé med näring för både kropp och själ. Med servering även utomhus, under sommaren.
- Foajé, inkluderande kontorslokaler för Ronneby Samhällsförening.
- Harmoni- och mysrum med vidunderlig utsikt, högt upp i tornet.
- Kosmiska rummet, med stjärnkikare och information och kunskap om himlen och jorden.
- Mötes- och konferenslokaler med storslagen utsikt för överblick och vidgade vyer.
- Permanent, integrerad utställning rörande gamla vattentornet och dess historia.

Något som är viktigt i sammanhanget är att både tornet och området omkring görs tillgängligt för besökare. Detta innebär bl a att vattentornet (om möjligt) förses med hiss, att trappan upp till vattentornet görs iordning, att vissa partier av berget omkring förses med stängsel (för säkerheten), att området omkring vattentornet snyggas till och görs trivsamt och bekvämt för besökare, och att det görs möjligt för handikappade, utryckningsfordon, varutransporter och liknande att ta sig fram till vattentornet. Allt detta skall ske på ett sätt som är till gagn för torn och område, och som gillas av de som bor i gamla vattentornets närområde.

Ombyggnaden av vattentornet bör givetvis ske varsamt, så att tornets karaktär bevaras. Vill också se en ganska öppen planlösning, med lämpligt stort bevarande av tornets ursprungliga innanmäte, så att tornets historia inte går förlorad. Något mer detaljerat förslag kan vi inte presentera i detta läge, då vi ännu inte haft tillfälle att beskåda vattentornet invändigt. Ni som har varit inne i gamla vattentornet, som har idéer om vattentornet med omgivning, eller som känner för att engagera er i projektet, kan höra er av via någon av kontaktvägarna på vår kontakt-sida. Det går också bra att följa och delta i diskussionen om gamla vattentornet och dess framtida varande i denna forumtråd, där du också har möjlighet att rösta om vårt förslag betr gamla vattentornet. För att skriva inlägg i vårt forum behöver du dock vara medlem och inloggad. Vi återkommer via kommentarer till detta inlägg när något nytt har hänt i detta ärende.Postad av Kjell Askling under Allm artiklar - 6 Kommentarer - utskriftsvänlig Skapa pdf av denna artikel

Den här sajten använder sig av e107 cms. Temat kommer från Xen Themes. För sajtbygget svarar Ekotjänsten i Ronneby. Berätta gärna (se Kontakt-sidan) vad du tycker om sajten.