Ronneby Samhällsförening  »  Forum  »  Social utveckling  »  Allmänt  »  Möjligheter

Vad ska ske med gamla vattentornet? [omröstning]

Kjell Askling


Ronneby / Styrelsemedlem
29 sep 2012 kl 17:38
inlägg: 15
Registrerad medlem #1

Gamla vattentornet i Ronneby är nu åter aktuellt för försäljning. Det är en vacker och ståtlig byggnad, som nu i 110 år har varit en symbol och ett landmärke för Ronneby. Men, den kan vara så mycket mer än bara en symbol och ett landmärke. Det är en klenod, som vi bör ta väl hand om, och en resurs som vi bör ta tillvara på ett sådant sätt att den kommer såväl företag och organisationer som allmänheten till nytta. Vår idé och vårt förslag är att Ronneby Samhällsförening köper gamla vattentornet för en rimlig summa och tar ansvar för att tornet kommer till optimal nytta för företag, organisationer och allmänhet, samt ser till att vattentornet och Pepparbacken blir de trivsamma besöksmål och de attraktioner de kan vara. Genomförandet av projektet föreslås ske i nära samarbete och samklang med företag, organisationer, allmänhet och berörda myndigheter, och då inte minst med boende inom gamla vattentornets närområde. Information om vad Kommunen beslutat om gamla vattentornet och dess omgivning finns i Kommunens Planbeskrivning och Genomförandebeskrivning.

Några förslag på vad som skulle kunna inrymmas i det gamla vattertornet:
- Allehanda utställningar av intresse för kommunen och dess utveckling.
- Ett enkelt matkafé med näring för både kropp och själ. Med servering även utomhus, under sommaren.
- Foajé, inkluderande kontorslokaler för Ronneby Samhällsförening.
- Harmoni- och mysrum med vidunderlig utsikt, högt upp i tornet.
- Kosmiska rummet, med stjärnkikare och information och kunskap om himlen och jorden.
- Mötes- och konferenslokaler med storslagen utsikt för överblick och vidgade vyer.
- Permanent, integrerad utställning rörande gamla vattentornet och dess historia.

Något som är viktigt i sammanhanget är att både tornet och området omkring görs tillgängligt för besökare. Detta innebär bl a att vattentornet (om möjligt) förses med hiss, att trappan upp till vattentornet görs iordning, att vissa partier av berget omkring förses med stängsel (för säkerheten), att området omkring vattentornet snyggas till och görs trivsamt och bekvämt för besökare, och att det görs möjligt för handikappade, utryckningsfordon, varutransporter och liknande att ta sig fram till vattentornet. Allt detta skall ske på ett sätt som är till gagn för torn och område, och som gillas av de som bor i gamla vattentornets närområde.

Ombyggnaden av vattentornet bör givetvis ske varsamt, så att tornets karaktär bevaras. Vill också se en ganska öppen planlösning, med lämpligt stort bevarande av tornets ursprungliga innanmäte, så att tornets historia inte går förlorad. Något mer detaljerat förslag kan vi inte presentera i detta läge, då vi ännu inte har haft tillfälle att beskåda vattentornet invändigt. Ni som har varit inne i gamla vattentornet, eller har idéer om vattentornet och dess omgivning, får gärna höra er av via via någon av kontaktvägarna på vår kontakt-sida.

Ovanstående är hämtat från ett inlägg, daterat 120910, med samma namn som rubriken ovan. Läs inlägget, med kommentarer, på denna sida. Här välkomnar vi en diskussion om gamla vattentornet, i allmänhet, och om Ronneby Samhällsförenings delaktighet i tornets framtida varande, i synnerhet. Vi vill också väldigt gärna veta vad ni tycker om förslaget. Välj det alternativ som bäst överensstämmer med vad du tycker, och lämna gärna en kommentar till ditt svar t ex i svarsformuläret på vår kontakt-sida.

Gillar du förslaget betr gamla vattentornet? - Denna omröstning är nu avslutad, med 19 Ja-röster och 6 Nej-röster. Se även inlägg (den 2 december) om detta nedan.

Ja, jag tycker att det är ett bra förslag.

Ja, och jag bidrar gärna på något lämpligt sätt.

Ja, men jag har en del synpunkter på förslaget.

Nej, jag tycker att det är ett dåligt förslag.

Nej, detta är inget för samhällsföreningen.

Nej, Kommunen bör ha hand om gamla vattentornet.

[ Redigerat 10 okt 2012 kl 10:58 ]

Kjell Askling


Ronneby / Styrelsemedlem
29 sep 2012 kl 17:40
inlägg: 15
Registrerad medlem #1

Aktuellt resultat av denna undersökning ser du först efter att du har röstat. Om du vill kunna se aktuellt resultat på denna sida även i fortsättningen så skall du inte tömma cockies i din webbläsare. Oavsett hur du gör med detta så kommer vi framöver givetvis att rapportera hur utfallet blir.

Marcus Jingfors


Ronneby
5 okt 2012 kl 07:41
inlägg: 3
Registrerad medlem #11

Det är en spännande idé och byggnaden är väldigt fin och viktig ur en historisk aspekt för Ronneby. Det skulle dock innebära att föreningen tar på sig en väldigt stor ekonomisk börda med osäkra intäkter.

Jag tror att man ska börja i mindre skala, tex med ett litet torp med lite mark (behöver inte vara mycket, 1000-5000 kvm) i närheten av Ronneby och visa upp hur man odlar, bygger, arbetar mm på ett miljövänlgt sätt. På så vis tror jag att fler skulle få upp ögonen för föreningen med och vilja delta.

Kjell Askling


Ronneby / Styrelsemedlem
5 okt 2012 kl 12:26
inlägg: 15
Registrerad medlem #1

Visst är egentligen gamla vattentornet ett lite för stort projekt för en så ny förening. Men, det är för intressant för att bara låta gå förbi. Min förhoppning är att intresset för gamla vattentornet, och för detta förslag, är så starkt inom kommunen att vi kan få tillräckligt stöd från företag, organisationer, allmänhet och berörda myndigheter för att kunna genomföra det vi tänkt oss. Mitt inlägg om gamla vattentornet är ett sätt att utröna hur det är med intresset. Vi försöker också nå ut i pressen med förslaget, men har ännu inte lyckats. Men, vi fortsätter med dessa försök, liksom med olika kontakter. Om det visar sig att stödet från samhället är för svagt skall vi givetvis inte ta oss an detta projekt. Vi skall inte ta på oss bördor, bara möjligheter.

Visst kan och bör föreningen finnas även på landsbygden, men nu är det ju så att de flesta i Ronneby kommun för tillfället har sin hemvist i tätorten. Personligen planerar jag dock för en flytt ut på landet, för att där skapa just den miljö som jag vill se och leva i. Jag är född och uppvuxen i staden, men det har alltid varit i naturen som jag har känt mig mest hemma.

Marcus Jingfors


Ronneby
5 okt 2012 kl 22:33
inlägg: 3
Registrerad medlem #11

Låter mycket spännande!

Planerar själv också inför flytten ut på landet, vet ännu inte var det blir men det närmar sig iallafall.

Kjell Askling


Ronneby / Styrelsemedlem
8 okt 2012 kl 14:07
inlägg: 15
Registrerad medlem #1

Gamla vattentornet finns nu utannonserat hos Sydostfastigheter. Se denna sida. Priset är satt till 650 000 kr eller högstbjudande, och visning kommer att ske tisdag 16 oktober. Rapport kommer givetvis från visningen, men nu är det viktigt att så många som möjligt går in och röstar om gamla vattentornet här på vår webbsajt, så att vi kan få en uppfattning om intresset hos Ronneby-borna. Sprid därför gärna detta vidare till vänner och bekanta i Ronneby kommun.

Kjell Askling


Ronneby / Styrelsemedlem
8 okt 2012 kl 16:08
inlägg: 15
Registrerad medlem #1

I dagens Sydöstran har Ronneby Samhällsförening fått in en insändare om gamla vattentornet. Hyfsad tajming, må jag säga. Här har du en bild av hur insändaren tog sig ut i tidningen, men du kan också läsa insändaren här, under opnion/insändare, på webben. Och du, gå in och rösta om gamla vattentornet här på vår webbsajt, om du inte redan har gjort det.

Kjell Askling


Ronneby / Styrelsemedlem
16 okt 2012 kl 22:48
inlägg: 15
Registrerad medlem #1

Nu har Mona och jag varit på visningen av gamla vattentornet och beskådat innanmätet i Ronnebys 110 år gamla landmärke. Det var ungefär som vi hade förväntat oss. En mycket stabil och rejäl byggnad. Det är ju ändå ett vattentorn. Men, de kraftiga väggarna inkräktar givetvis på den invändiga ytan... Läs vidare här under kommentarer till artikeln "Vad ska ske med gamla vattentornet?".

Kjell Askling


Ronneby / Styrelsemedlem
2 dec 2012 kl 13:39
inlägg: 15
Registrerad medlem #1

Rapartisten Frej Larsson, som vuxit upp i Ronneby, får köpa gamla vattentornet. Det beslutade en enhällig kommunstyrelse i tisdags. Frågan tas slutgiltigt upp vid kommunfullmäktiges möte i december, men i praktiken är det nog redan klart. Vi avslutar därför omröstningen om gamla vattentornet med att konstatera att 19 var positiva till vårt förslag och 6 negativa. 25 röster totalt tyder dock på litet allmänt intresse för gamla vattentornet. Så därför var det väl lika bra att Ronneby Samhällsförenings förslag inte blir förverkligat.

Hoppa:     Tillbaka till toppen

Den här sajten använder sig av e107 cms. Temat kommer från Xen Themes. För sajtbygget svarar Ekotjänsten i Ronneby. Berätta gärna (se Kontakt-sidan) vad du tycker om sajten.